ProTAR F4J légvédelmi célrepülő rendszer

 

A ProTAR F4J légvédelmi célrepülő rendszert a Magyar Honvédség Modernizációs Intézetének megbízására fejlesztette ki a Rotors & Cams Zrt. Célja, hogy a modern légvédelmi rakétarendszerek éles és gyakorló lövészeteinek végrehajtását, valamint az ahhoz való felkészülést célanyag szolgáltatásként támogassák és segítsék.

A ProTAR légvédelmi célrepülő rendszer kiszolgálja a levegő-levegő, a föld-levegő rakétákat, valamint tüzérrendszereket, ezzel támogatva a légvédelmi műveletek során alkalmazandó eljárások gyakorlását, fegyverrendszerek hatékony tesztelését.

A modern avionikai megoldások, a fejlett földi és fedélzeti célszoftverek, valamint az elektromos katapult magas üzembiztonságot, rendkívül gyors rendelkezésre állást biztosítanak a ProTAR rendszer üzemeltetése során.

A világviszonylatban is különleges fejlesztés eredménye az alábbi paraméterekkel rendelkező légijármű (T-UAV):

  • T-UAV tömeg: 65 kg
  • Max. sebesség: 500 km/h
  • Max. repülési magasság: 6000 m
  • Hatótávolság: 75 km
  • Üzemidő: 60 perc

A rádiólokációs felderítés elősegítése és a hatásos visszaverő felület keresztmetszetének növelése érdekében a légijármű orrába az X és KU frekvenciatartományra optimalizált Luneberg lencse került integrálásra. A találati pontosság értékelésében az Air Target 40m érzékelési tartományú akusztikus találatjelzője nyújt támogatást.

 A légijármű 10 külső függesztési ponttal rendelkezik a vizuális felderítést segítő füstpatronok, valamint az infravörös tartományban működő rakétarendszerek célelfogását segítő piropatronok számára. Ezek a payloadok küldetések során szoftveresen és manuálisan is vezérelhetők.

A ProTAR rendszer további meghatározó eleme a központi vezérlő állomás, amely a repülés feladatok felügyeletéhez és a kiképzési feladatokat kiszolgáló célpályaprofilok rugalmas szerkesztéséhez nyújt hatékony segítséget. A vezérlő állomás a földről támogatja bonyolult harcászati szintű légicél szcenáriók megvalósítását akár 3 célrepülő független, vagy kötelékben történő alkalmazásával.

A ProTAR célrepülő rendszer kulcsfontosságú eleme az elektromos katapult, ami kifejezetten nagy sebességű és nagy tömegű pilóta nélküli repülőgépek gyors, egymást követő indítására került kifejlesztésre.

A katapult a ProTAR F4J légijármű számára 30 m/s kilövési sebességet biztosít. Az indítás ismétlési idő nem haladja meg a 2 percet. Integrált akkumulátora az energiavisszanyerés eredményeként nagy kilövésszám esetén is hosszú ideig biztosítja a töltésmentes üzemelést. Utánfutón szállítható, telepítése előkészítetlen terepen is gyorsan megvalósítható.

A biztonságos leszállását, és ezzel a gyakorló lövészetek során a légijárművek újra hasznosítását integrált ejtőernyő biztosítja. A ProTAR széles környezeti és hőmérsékleti tartományban működőképes, így alkalmazási területének az éghajlati sajátosságok nem szabnak határt. Megfelel a NATO harcászati éleslövészetek szabványosított követelményeinek, bármely nemzetközi gyakorló és légvédelmi lőterén felhasználható.

A ProTAR légvédelmi célrepülő rendszert képességei a magyar védelmi iparág legkiválóbb fejlesztései sorába emelik. A rendszer hosszú távra nyit új lehetőségeket mind katonai, mind civil alkalmazási területeken. A ProTAR légijármű cirkáló lőszer (kamikaze drone), kommunikációs átjátszó állomás (C4ISR), elektronikai zavaró, vagy akár szállító feladatok végrehajtására is átalakítható. A Rotors & Cams az egyedi specifikációk kialakításában teljeskörű rugalmasságra képes, a világ bármely megrendelőjének igényei szerint. Az elektromos katapultot egyedi pilóta nélküli légijárművekhez optimalizálva önálló termékként is kínáljuk megrendelőink számára.